söndag 22 mars 2009

Ostar Som Försvann In I Munnen I Paris

Ja då hade man vart en snabbis i Paris, Frankrike. Närmare bestämmt 3 dagar medlite skejtboardåkning vid nån rolig curb utanför ett stort hotel o nu vet jag med all säkerhet att poolerna runt Eiffeltornet inte är tömda när det är vår i Paris, jävligt synd när man tittat på extramaterialet till Blind´s Video Days o sett gamal EdgeTv footage med Tom Penny rippandes bullorna. Bra vårväder o vibbar, mycket turistande med bla Jim Morrison´s grav, Notre Dame samt Eiffeltornet o sjävlklart god mat oOST!
En av ostarna som jag lyckades stoppa på mig inne på CareFore aka väldigt billig affär som finns både i BRC o i Paris var en mögelost som hade namnet Roquefor samt en fransk dessertost vid namn Caembert 45% Fett.
Roquefor är en blåmögelost som är uppkallad efter staden i France var en bitig jävel i smaken, en sån där man kan må illa av om man förtärat för mycket på kex eller med nåt vino till, för i Paris dricker även äldre män av modell 40 tal cirkus 8-11 L rött vino när man står o snokar i matkön i affären, det ä bra för hjärtat har jag hört iaf.
The R gör man av fårmjölk som lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvampen "Penicillium roqueforti". Efter lagringsperiod som varar mellan 3 månader till 1 år, blir ostfan söt och mycket smakrik. Osten innehåller även en mindre mängd peniciellin, som produceras av alla svampar i släktet "Penicillium".

Mögelost för mig är en enda stor värld av smakupplevelser, den ena är aldrig den andra sig lik, precis som skejtboard stilar som florerar bland alla som utövar konsten med hjärta.
Caembert´n var billig, kosta bara 9 svenska kronor fast gratis för min del som sagt, smakade precis ingenting, så har inte mycket o skriva om den. Likt tidningspapper & vatten ungefär, kanterna smakade inte så värst upphetsande så man ville inte springa ett par varv runt stan, näck skrikandes Bon Jour! utan mer stänga in sig i nån trång, liten källare med kallt golv o bara lyssna på det surrande ljudet från taklamporna... Det är iaf en mjuk,vit mögelost med kittskal, Ni vet att man kan skita kittfärgat skit när man har leverskador va? Nu vet ni det oxå kära läsarjävlar. Denna ost har uppfunnits av en kärring vid namn Marie Harel 1791 & ä uppkallad av en stad som ligger i norra Francé. Detta är oxå en penicillin-kur för dig med dåliga lungor samt enfysem.

I Paris så bjöds det på ostbitar & vino på gatorna helt gratis, jag minns att jag tog mig en smakbit av en ost på gatan o det var som en stark Cheddar blandat med nån Ok hemma ost typ Billinge, riktigt jävla bra! Men allt kostar ju pengar när man är ute o reser så...
Så där ja, det var allt för denna gång, nu hoppas vi bara att ett jobb eller arbetslöshetsprojekt där man kan sitta av sin tid likt en fängslad person eller nån annan jobbig pryl kan ge en lite pengar så man kan smaka samtlukta vidare på ostarna!
Nu börjar även våren krypa fram sakta men säkert här ikring i Svedala så det är bara o gå o sno en kvast på nåt kommunhus o dra o sopa närmsta lastkajscurb eller hoppas på att rampen är torr vid lokala ytan eller ute på gärdet!


Au Revoir!

/Janen Baseliou

onsdag 11 mars 2009

BARCELONA!

Ja, Allt började med att jag och min gode vän Kiruna (Jonas H) från norrland (från början men numer bosatt i ÖrebronX) hade tröttnat på allt som har med att skejta här i lilla Närke att göra. Ingen av oss hade några direkt fast jobb o allt var mest segt. Tanken föddes redan 06 att man ville åka dit en längre period när allt är skit här i Sverige samt att man alltid har velat rulla på alla spots som uphypas i så gott som varje utländsk skejtfilm (även i svenska).



Efter första visiten till BRC, då med Kumla´s otroliga ripper Kalle Larsson, då vi stanna i en vecka med regnväder varje dag, inte så värst kul när man är där för o skejta mest. Ialla fall efter många jobbiga möten med AMS o otroligt onödiga pappersarbeten om sjukkort o annat onödigt skräp samt & fixa in en plats på ett telefonförsäljnings företag vid namn Multipartner AB, då arbetsuppgiften var att sälja Comhem abbonemang via telefon till Sverige från BRC så var resan biff.

Vi beslutade oss för att försöka stanna så länge vi kunnde, iaf inte mindre än en månad till att börja med. Boendet ordnades på ett ställe som hete BarcelonaHome och var grymt, men dom är snåla jävla idioter som luras så boka aldrig ett boende via dom ifall ni får för er att åka till BRC!

Vi fick skjus av min far till Skavsta Airport & lite av en rolig grej var att polisen följde efter oss mot flygplatsen o stannade min far som körde raceing lite bara för jävlas med övermakten, han fick blåsa men som tur var hade han inte smuttat på nån finsk bastu öl som han gör ibland. Kl 06.00 lyfte vi från Skavsta med RyanAir. RyanAir är då inge lyxflyg men man kommer iaf dit man vill utan onödigheter. Vem behöver allt onödigt lyx när man har en skateboard och en rygga med lite kläder o lite ihop skrappade pengar från diverse städjobb,bidrag ect?
Anlände runt 12.00 tiden till ett soligt och mycket fint BRC, peppet började redan sätta fart men alla som rest eller flyttat till andra länder nångång vet att det inte är som i Sverige o det ä en hel del som är nytt.

Efter ett jävla irrande och några taxiresor (med fet hiphop) för mycket så hitta vi till slut vårat slott, det låg 5 minuters skejt ifrån Placa De Sants och det är ett klassiskt torg med diverse curbs, flatrails o små trappor, dom började redan jämna det med marken 06 men det i stort sätt skejtbart igen, där var vi många gånger och chillade samt rullade, Såg hela Adidas teamet skejta där o filma till nån film o det var då jag började fundera på varför alla snubbar i clena addias skor skejtade så jääävla övergrymt? Träffade även en hel del svenskar och sånt är alltid trevligt när man är utomlands! =)
Första kvällen är minnet åt helvete men en sombrero som hängde på vårat rum hade man väldigt roligt i.

Så fort vi lämnat packningen tog vi oss till MACBA o innjöt atmosfären där, fastnade på halfcab heelflip flat med mycket jetlag som följd men det var nåt vist med flaten där, AJUST DET! Man var ju i BRC igen, flaten går inte o beskriva, skarvfri med en sjuhelvetes pop! Kan gott säga att mina HC heel´s aldrig varit så bra som då =)

På MACBA ser man en hel del pro´s komma rullande med nackar, Jesus Fernandez , Luy Pa Sin , Lem Villemin samt många infödingar med stil utan dess like. Känns som dom flesta vart eller var där som är stora eller inte stora namna inom skateboard kretsen, men det bästa är att alla rullar, oavsett ålder,kön osv, FAN VAD BRA DET ÄR!

Dagen efter med lite farmacia stopp samt bekanntat sig med dom andra i huset som vi bodde i, det vissade sig att våra roommates var 2 st övergrymma skejtare från Canada vid namn John & Darcy, dom kännde massa andra kanadensare som vi möte upp med och fick massa spotcheck hjälp med samt en sida på nätet som vi så gott som fastnade i varje dag vi bodde där, det var: http://www.skhateyou.com/ o är en karta över det flesta spotsen i BRC, men såg du ett ställe o tänkte "Dit drar vi o rullar" så drog man dit o hittade typ 300 st andra spots, så dagarna vart aldrig som man planerat där borta o det är tur det för vem gillar egentligen att planera sitt liv?
Fondo fick sig ett kärt återbesök men bankarna var skatestoppade men poolen var tömd (eller dömd?) så vi kunnde iaf köra stalls ifrån den och där lärde iaf jag mej mest trick under vistelsen, Kickflip FsBoardslide transfer med ett nöt, Fejky ollie fs 5-0 transfer & massa andra stalls o skit gjordes samt att man tvärnita lite här o var för det var rätt så mycket smågrus i poolen.

KRN använde ena sidan av banket som en hoppramp o flög ut med feta ollie shifftys, kickflip shiffty som tyvärr han´s Bananaz bräda blev avliden på men fick som tur hjälp av våra trevliga roommates som sålde en kanadensisk blank till han för 20 euro, Thnx!

Efter att ha blivit underlig i huvudet samt gått vilse på IKEA vid Fondo o ätit glass på Macdonalds o postat lite vykort så begav vi oss mot MACBA för lite kvälls chill o sedan avsluta kvällen i våra sängar med att titta på Battle Of The Berrics o äta donuts! Saknar våran lilla lokala matvarubutik vid hörnet som hete DIA o hade överbilligt med mat i spansk stil och jävligt goda jucier som Sunny D o annat, missa icket!

Metro klipp kort med 8 resor kostar ca 80svenska kronor o är mer värt än guld i det där landet, du tar dig i princip vart du vill via metro eller så skejtar du runt. Det känndes många gånger som vi var ute o skejtade i sömnen men man brydde sig inte för det var så jävla övergrymt i varje hörn av staden så man brydde sig inte, Många av våra after session kvällar slutade med glada minner hos kanadensarna med mycket snacka om skejtboard,vilka trick som gjorts, vilka spots som körts eller man hittat, markader även ut små duttar på deras karta över BRC med spots som var värda o kolla opp. Det är mycket poliser och sirener i BRC, hela staden lever dygnet runt så det känns nästan inte som nån sover där, o det passar ju perfekt för en!

Kanadensarna festade oxå rätt hårt o hade mycket folk över på fest så en hel del prylar gick sönder i rummen, det var skejt inne i huset på nätterna o man fick en del klagomail från BRCHome men det är bara rätt åt dom för såna as vill man inte ha o göra med haha..käft?.
Vi sprang även på en otroligt skön snubbe från Sverige vid namn Jonathan Gustafsson som åkte för Bananaz och skrev lite åt Sverige´s skateboard tidning GIFTORM (http://www.giftorm.se/ , in o fixa en prem diiiirekt va?!) Han var en sjujäkel på att skejta underliga trix´s & vi hade några sessions med vid bla GORG, en liten blå pool med småbank upp till kurd curb samt en driveway man kunnde köra trick ur.

Jonathan har en av dom trevligaste inställningarna till skateboard och jag hoppas på en återträff när han kommer hem ifrån BRC igen. Där var mitt knä döende en gång när vi sessade efter råslam två ggr på samma ställe så jag fick filma han,krn mfl o då lyckades jag filma baklänges på när Krn vaknade ur koma och kickflippade en 7stegare 4 ggr, haha tur att man dissar precis det mesta som har med teknik att göra, men fota är skoj!

Kolla upp http://www.bananaz.se/ där du kan finna billiga skejts o prylar, därifrån hade jag fått en tshirt oxå kom jag på, det ä ju skönt att man fått en tröja grattis efter 13 års slit haha. Hur som helst så fanns där oxå överdrivet bra naturliga hippar i oranga plattor men där vart man busted rätt så fort av la guardia, Där fick jag en rätt bra bild när KRN gör Bs Flip to fejky precis innan dom kom o sa åt oss att vi inte fick åka där, Thats Life?.
Vi hittade även en gudomligt rolig och liten play bowl med taco böjar nere vid stranden runt FORUM, Den låg vid ett ställe som heter Poble Nou på kartan, Dit flytta vi 10 minuter från poolen men efter underliga hyrevärdar med glada munnar så höll det bara en natt, men vad gör det egentligen. Det vart mitt & Krn´s uppvärmingsspot nästan varje dag, det låg perfekt till, 5 minuter från havet samt att hela strandpromenaden vid FORUM är som en enda stor naturlig skatepark med quarterpipe böjar i brick´s, curbs , hipps , rails osv osv, ALLT ungefär!
Poolen är och kommer förbli en kär vän till mig då man satte mycket man absolut inte brukar eller orkar göra. Den var verkligen liten men ack så skööön! KRN ägde som vanligt sönder spotet o det jag kan minnas är att han gjorde 3flip to fejky i tacoböjen på första försöket! O SwitchFsFeebles o Fs Smiths runt corner´n, Alla måste fan ta sin penis eller vagina o dra dit för det är ett sånt där ställe där man lär sig en massa utan möda och det är skönare att slå sig på betong än trä, Kom ihåg det gott folk! Jontahan var med en gång och filmade oss och gled med längst stranden.

Den stora glas kuken "Kuken" aka. "The Big Dick" skejtade vi oxå väldigt trötta några gånger, där finns det färglada flatcurbs i 3 lastpalls höjd och med fräscha färger som gul,röd,orange osv, lite naturliga bullor och lite längre bort under en bro, naturliga stora "Bulor" med något rackliga plattor, missförstå mig inte, plattorna var 10 ggr bättre än ett par svenska plattor så att säga men iaf, där klämde man in en NollieHeeflip sen vare snabba rull hem igen.

Vid Canyelles så fick min bräda bada i en fontän efter en felberäknad Fs Feeble bs 360 av, det var efter den lilla simturen jag vart febrig och sjuk och åt soppa o förtärade medicin i några dagar o gick mest runt o chillade o tittade i stans alla underliga butiker. Vid MACBA har dom 5 skejtaffärer på en enda gata ungefär, rökshopp, billiga falafel & kebab rullar o kläder. Torget vart vårat andra hem nästan alla kvällar, det var där man hookade up med folk eller bara drog dit o skejta eller njöt av allt. Det torget har det mesta en street råtta behöver förutom en böj, den legendariska MACBA 4an såg jag personligen ingen skejta på förutom en BMX åkare som hoppa ut o landade på framhjulet o stöp framåt o slog i facet i backen, han såg nästan död ut o hans polare filmade, han vaknar, tänder en jävel o går därifrån, är det så man gör tänkte jag?Kan tilläggas att herr KRN stukade foten på Hardflip utför 5 stegaren där men satte den tydligen cleant och på foto när jag hade flygit hem den Fredag den 13 med mer gamnacke än vad lagboken tillåter, Grattis!
De dagar det regnade (vilket var väldigt få denna gång) så drog vi på 3D bio nere vid hamnen med kanadensarna och vad fan gjorde vi mer? Efter jag låter mina lungor svara på det så kanske det inte är så svårt att lista ut ;)

Sista kvällen för mig så blev det en nattlig rull ner till MACBA med Darcy & Krn, John låg på rummet och antastade youtube.com och hade nog både för mycket vätska samt rök i kropp o själ. Då var jag så adjö i mitt huvud & kropp att jag inte riktigt kopplade att vi var där o skejtade flat, Det var då jag gjorde Fejky Hardflip Bs Revert & ett helt tork skrek avextas, lycka, skratt, grått, ånger o allt annat, Det var ett trevligt sista minne. Efter som varken jag eller KRN orkade gå och jobba där så kunnde inte vi stanna så länge, han stannade 2 veckor längre än mig eller nåt i den stilen. Men till nästa resa o återtripp så ska ekonomin vara bättre, för vem hade egentligen tid o sitta o prata i telefon med okända 6 timmar om dagen när man kunnde skejta typ 12 timmar? :P Haha, ja det är inte lätt o vara mogen för sin ålder som snart är på 25 år.

Parale-l fick sig oxå ett besök, där såg vi en hel del svenska rullare från STHLM (folk ur: http://www.youtube.com/watch?v=byy8Zs7oLsA) & Linköping (Abbe Nyberg´s broder Martin) samt även Finland och då syftar jag på Pirkka Pollari, gosh dämnit vad bra han är! Tuba på stört niggaaah! http://www.youtube.com/watch?v=Fox2M8w1wh8 . Kolla även opp Alf G´s film Wasted Time , inte så värst gammal men iaf mycket bra o mycket vacker ohjaa! http://www.youtube.com/watch?v=Vzz4ZKtAoMU&feature=related
Vi var även och såg nyaste Alien Workshop filmen vid namn Mind Field på värdlspremiären och det var tamejfan värt väntan i 10 år ska ni veta! =) Jag säger bara Arto Saari och Heath K, aj aj, Kalis hade fan i mig en mycket bra del oxå, skejtade hårt och snabbt till hård hiphop ala jag har varit gangsta va? stilen.

Som ni kanske förstår är det väldigt svårt att resumera så här efteråt, det hände så väldigt mycket varje dag där, så mycket skateboard har det aldrig varit, hade nästan en tanke att fasta av lite skateboard genom att iaf inte titta på skatefilm i minst en vecka när jag kom hem till Svedala igen. Hela staden är underbart med mycket människor och alla har sina egna historier om BRC!

Så kära människor, Gillar ni att skejta & gillar o se annat o bara ta det lungt så boka en resa till Barcelona för du kommer tamejfan inte bli besviken nånstanns!


/Basselina (Jannes hörna)

Foto: Kiruna

måndag 9 mars 2009

Jannes Hörna - ComeBack Of The Ost Recension!

Jaha, Då var det dax igen efter några årtionden med uppehåll, en längre vistelse i Barcelona med mycket skejtboard, nya trick o trötta lungor samt en hel del klammer med länsman efteråt när man nåde Sverige igen, Ni vet vad jag snackar om. Äntligen har man fått lov av sig själv (vem annars?) att förtära
det ädlaste av de alla dvs ost!

Idag i slaskvädret så var jag o damen & handlade på Willy´s och med min känsla för o sno dom gula små rackarna, vilket har utvecklats i ett hårt beroande föresten, aja skitsamma så lyckades jag stoppa på mig en rökt smält ost som liknar en salami korv i utseende rakt ner i skinnpajen...

Den har namnet Smoked Processed Cheese från märket Bonno.

Lyckobiten har en fetthalt på hela 45% fett av torrsubstans samt 23% fett av vikten, Den innehåller ost,vatten,smör, lite underliga siffror o bokstäver som E452 och E33 uppånervänd 5a, undra om dessa ämnen cirkulerar hett bland skog o tallar med dunkande musik med högbas o konstiga ljus o lyktor o väldigt överglada munnar? Eller kanske inte föresten... & så salt så klart! Salt kan man inte leva utan, Visste ni att man kan få sjukdomen Struma om man inte intar tillräckligt med salt per dag?

Nu till smaken, den har en rökig smak, nästan som torget MACBA i BRC en Fredag kväll fast inte lika söt. Den är bra att äta precis som den är eller på en bit bröd precis innan man ska ut & glida runt på gatorna eller i böjen, som vanligt. Ost är o kommer förbli en viktig kompination i måltider, "Ingen riktigt måltid utan ost" sa fettet Peter Harrysson aka Grodan Boll i sin egna kokbok som jag ägnat mycket tid åt på senare, och rätt har han definitivt!

Lite överig fakta är att rökt ost oftast framställs från Emmentaler eller Cheddar, Den röks inte över öppen eld som en själv känner i lederna efter en hel dags skejt men värt är det ju iaf, eller hur!? Samt att rök smaken framställs genom kemisk reaktion och att det oftast ordnat nån slags köttig smak tillsats på skiten, som skinka eller gris eller varför inte Göran Persson runda ansikte & kropphyda?

Så jag ger iaf denna godbit till atrapp 4 utav 5 nerrökta ostar efter som man inte är bekannt med någon annan rökt ost än denna, Maila gärna om Ni hittar andra rökiga ostar i vanliga matvaruaffärer (gärna dom billgiare varianterna efter som ekonomin står minus nästan jämt) så man kan få njuta lite extra mycket av stunden då man får den i munnen ;) Är detta undermedveten erotik,kärlek eller lust? Tolka det hur fasen ni vill, själv ska jag njuta av den sista biten av osten och den fick inte överleva mer än 1 o ½ minut! Fy fy!

Au revoir! För om en vecka är man i Paris och rullar runt & njuter av massa ostar o annat kul som andra länder har att bjuda på!

Ps. Lägger även in ett gott ord för akten Osten Af Mozzarella! Fet musik för feta lyssnare! Kolla på stört!: www.myspace.com/ostenafmozzarella Ds.

/Basselinasvina
Foto: Basse

söndag 8 mars 2009

Örebro Närke Skate 2008



/Av Jonas "kiruna" henriksson

Spot Check KMV, Köping.

När vintern visar sitt fula tryne, och snö, slask, grus och annat otyg ständigt gör sig påmint, är det många som mer eller mindre lägger plankan på hyllan under denna horribla del av året. Många, mig inklusive, väljer att istället fokuserar på andra ytterst viktiga saker, som exempelvis supa skallen i bitar och bränna broar var och varannan helg, med undantaget de fåtalet gånger man lyckas få arslet ur vagnen och orkar styra upp en skatesession i vänners lag. När detta väl inträffar kan det vara värt att göra ett besök i Köping och KMV.

Möjligheten att skata inomhus i KMV under vintern har funnits i många år, men det har inte funnits särskilt mycket i lokalen tidigare. Detta har det blivit lite av en ändring på. Visserligen finns det inte våldsamt mycket att skata på nu heller, men det är tillräckligt för en trivsam session. Det finns det mesta som behövs för att inte helt balla ur pga abstinens. Mer precist finns det: ett antal curbs, en hip med curb, ett antal flatrails som är flyttbara, en funbox utan curb men med flyttbara delar, en bank samt en miniramp.

Golvet är överlag väldigt ”smooth” med vissa undantag på en del ställen, men inget som man märker av direkt. Det är dessutom inte målat vilket medför åtminstone en för- och en nackdel i mitt tycke. Fördelen är att golvet inte är halt, detta medför bra kontroll, vissa uppskattar förvisso aningens hala golv. Nackdelen är att det blir ganska så dammigt och skitigt. Slutligen är det väldigt snabbt och skönt, inga större ansträngningar behövs göras för att få tillräckligt med fart, vilket uppskattas av oss som är äldre än skit och börjar bli smått fetlagda och trötta.

Det känns som det mesta är hyfsat välbyggt, inte direkt någon som är rangligt. Curbsen är i bra höjd inget som man behöver vara Natas Kaupas för att klara av. Kan tycka att hippen är något flack i förhållande till höjden på curben, men det är en smaksak, annars är det man kan finna på ”streeten” helt ok. Minirampen är helt ok den med, men inte perfekt. Den är lagom snabb, bra höjd och böj och relativt lättskatad. Nu till kritiken. Skivorna börjar bli aningens slitna på sina ställen, inget som stör våldsamt mycket, men ibland märks det av. En annan kritik måste riktas mot copingen, en kritik som faktiskt kan riktas mot väldigt många byggen. Det tillhör som bekant inte till det ovanliga att copingen är lite dåligt ditsatt, det sticker ut olika mycket på sina ställen osv. Skulle de fixa till dessa två problem, dvs skivorna och copingen, så skulle det vara en väldigt trevlig miniramp. Missförstå mig gärna rätt, det är en bra och trevlig miniramp, men den skulle kunna vara så mycket bättre. Det är dessutom sällan enbart skatarnas fel att saker och ting till viss del förfaller, vad kommunen som sitter på pengarna har för intresse i det hela är för mig okänt.

Det känns som det är läge att försöka knyta ihop säcken på denna Spot Check. Ett par avslutande ord är på sin plats. Ibland förekommer det att lokalen är uthyrd vissa datum till andra aktiviteter, och lokalen är följaktligen stängd. Information om öppettider och vilka datum det är stängt finns att hitta på http://www.ungdomsportalen.se/. Oftast är det inte så många som är och skatar i lokalen och när det väl är det så märks det knappt eftersom den är så pass stor och rymlig. Det kostar inget att nyttja lokalen, vilket innebär mer pengar över till folköl och söndagar som går i bakfyllans, ångestens och dekadensens tecken. Det kan dock vara på sin plats att höja ett varningens finger, lokalen är drogfri vilket i sig inte är någon större förvåning, det förekommer dock att Konstapel Blå passar på att kika in lite då och då, så det kan vara lämpligt att passa sig lite om man har lust att nyttja hojtaroljan eller något annat illegalt. Kan slutligen bara uppmana till att testa KMV och se om det är något för er.

Skate and Annoy!

/Mikael Friskman
Foto: Erik E (Dishope)