söndag 22 mars 2009

Ostar Som Försvann In I Munnen I Paris

Ja då hade man vart en snabbis i Paris, Frankrike. Närmare bestämmt 3 dagar medlite skejtboardåkning vid nån rolig curb utanför ett stort hotel o nu vet jag med all säkerhet att poolerna runt Eiffeltornet inte är tömda när det är vår i Paris, jävligt synd när man tittat på extramaterialet till Blind´s Video Days o sett gamal EdgeTv footage med Tom Penny rippandes bullorna. Bra vårväder o vibbar, mycket turistande med bla Jim Morrison´s grav, Notre Dame samt Eiffeltornet o sjävlklart god mat oOST!
En av ostarna som jag lyckades stoppa på mig inne på CareFore aka väldigt billig affär som finns både i BRC o i Paris var en mögelost som hade namnet Roquefor samt en fransk dessertost vid namn Caembert 45% Fett.
Roquefor är en blåmögelost som är uppkallad efter staden i France var en bitig jävel i smaken, en sån där man kan må illa av om man förtärat för mycket på kex eller med nåt vino till, för i Paris dricker även äldre män av modell 40 tal cirkus 8-11 L rött vino när man står o snokar i matkön i affären, det ä bra för hjärtat har jag hört iaf.
The R gör man av fårmjölk som lagras i grottor med väggar belagda med mögelsvampen "Penicillium roqueforti". Efter lagringsperiod som varar mellan 3 månader till 1 år, blir ostfan söt och mycket smakrik. Osten innehåller även en mindre mängd peniciellin, som produceras av alla svampar i släktet "Penicillium".

Mögelost för mig är en enda stor värld av smakupplevelser, den ena är aldrig den andra sig lik, precis som skejtboard stilar som florerar bland alla som utövar konsten med hjärta.
Caembert´n var billig, kosta bara 9 svenska kronor fast gratis för min del som sagt, smakade precis ingenting, så har inte mycket o skriva om den. Likt tidningspapper & vatten ungefär, kanterna smakade inte så värst upphetsande så man ville inte springa ett par varv runt stan, näck skrikandes Bon Jour! utan mer stänga in sig i nån trång, liten källare med kallt golv o bara lyssna på det surrande ljudet från taklamporna... Det är iaf en mjuk,vit mögelost med kittskal, Ni vet att man kan skita kittfärgat skit när man har leverskador va? Nu vet ni det oxå kära läsarjävlar. Denna ost har uppfunnits av en kärring vid namn Marie Harel 1791 & ä uppkallad av en stad som ligger i norra Francé. Detta är oxå en penicillin-kur för dig med dåliga lungor samt enfysem.

I Paris så bjöds det på ostbitar & vino på gatorna helt gratis, jag minns att jag tog mig en smakbit av en ost på gatan o det var som en stark Cheddar blandat med nån Ok hemma ost typ Billinge, riktigt jävla bra! Men allt kostar ju pengar när man är ute o reser så...
Så där ja, det var allt för denna gång, nu hoppas vi bara att ett jobb eller arbetslöshetsprojekt där man kan sitta av sin tid likt en fängslad person eller nån annan jobbig pryl kan ge en lite pengar så man kan smaka samtlukta vidare på ostarna!
Nu börjar även våren krypa fram sakta men säkert här ikring i Svedala så det är bara o gå o sno en kvast på nåt kommunhus o dra o sopa närmsta lastkajscurb eller hoppas på att rampen är torr vid lokala ytan eller ute på gärdet!


Au Revoir!

/Janen Baseliou