onsdag 11 november 2009

ALLA SOM MINNS TVÄTTEN I KUMLA RÄCKER UPP EN GAMNACKE!






TVÄTTEN R.I.P

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag fick en förfrågan av Jonas "Krn" H, om att skriva något om "Tvätten".
Tvätten var det gamla inomhus skatestället i Kumla där både han & jag och många därtill har tillbringat x antal år av sina liv sen man började pendla in till Kumla och senare flyttade(i mitt fall) dit enbart för att man visste att Tvätten fanns där den fanns!

Jag vet inte om jag är riktigt rätt man att fråga om hur det funka där förr i tiden, Det
skulle nog Ben Simmons,Kalle Larsson eller Johan PALM (ex-rullare från Kumla som cirkulerade friskt i gästboken på våran gamla site!) kunna svara på bättre eftersom dom var 3 av
de som gjorde så Tvätten kom till (s)Kumla!

Tvätten var väl som alla andra skate-hallar i början, Seriös, man tog betalt till en förening
så det skulle rulla på så man kunnde köpa nya playwood-skivor o ljudanläggningar o sånt skit
när det behövdes.

Men dom sista 3 åren (Vad jag minns?) så var det bara och glida in när man ville på Tvätten & Skate! Nycklar cirkulerades friskt omkring i byn kan man säga så här i efter hand!

Och vissa vuxna män tyckte det var jätteroligt att köra in med en bil i väggen på baksidan så alla bank flyttade sig några meter, kan tilläggas att raketer brukade dom oxå leka med när dom hade tråkigt, misstänker att en del % och diverse annat fanns i omlopp då dessa lekar utfördes!

Jag förstår och vet att det inte finns så mycket att göra när det är vinter i Kumla! :)

Tvätten har även haft ett gäng för & efterfester där folk slagit halvt ihjäl sig när dom "lekt" omkring utan skateboard eller med i lokalen när dom vart så Adjö att dom börjat yla när Månen är full på natten! :P

Det var en gammal tvätt för bussar vad jag minns, där av namnet "Tvätten" och National Teatern´s
"Hanna Från Arlöv" brukade vi lyssna på repeat när vi nöte där i våran ensamhet, i kylan för att
oljan brukade ta slut efter ett tag som själva lokalen värmdes upp med! Kalle hade även som vana att lyssna på Motörhead när han skulle peppa till att skejta handrailet!, Måste fan tilläggas! =)

Tänk dig själv och skejta inomhus på diverse obstacles som: 2st Quarterpipes (En stor, En liten), 2st Curbs (En 2a och en 2och½ som höjdes till 3 när behovet ville dämpas, i början så bestog 2pallaren inte av en järnkant till curb utan ett stenblock i vit marmor, den minns jag för den var skön o köra Fs Lip på! Det var då man kunnde det ja...hehe eeh? ööh..), Brant Bank (Ritningar av Ben Simmons), Byggd av vad jag hört på ryktes väg Andreas Engelkes,Andreas Törmä & Ricky Sandström på 90talet, Ryktet säger också att Mr Engelkes gjorde en brutal Bs Flip i det direkt när det var klart och att Mr Simmons gjorde en 3fliptofakie som bara han kan!, Kan tilläggas att Bankets branthet inte var att leka med heller!

Ett litet mindre bank som kom dit på senare år som jag & Kalle byggde bredvid det branta så vissa kunnde köra transfer trick i mellan dessa 2, bla Simmons (Tillägger här att Mr Simmons har rippat sönder Tvätten SÅ många ggr samt att Abbe Brikell också gjort en hel del manövrar som man kan lägga på minnet med Närke´s cleanste stil! Och Johan "FOPPA" Forsberg lagt ett & ett annat sjuukt trick där, Alla som inte vet vem "Foppa" är i dagens läge & åker skateboard måste nog fan ha sovit lite väl mycket! HUR Grym som helst på brädan!

Hur som helst så var jag & Kalle på nån soptipp i Helvetet aka Kvarntorp en regning helg och letade reglar till bygget och slet med skiten ett par dagar för att få det på plats!.

Där fanns även en uppfart med några meter lång platå som slutade ner för en 3 trappa med en landning på 4 meter och sen kom en vägg så folk fick lära sig att väja snabbt som fan efter trick ut för trappen eller ner för Handrailet som Kalle & Fredrik aka "Sette" hade byggt, Första upplagan av railet var ett tjock,svart rör och andra upplagan ett fyrkantigt räcke som Sette & Kalle hade slipat av vid nån trappa i Kumla och Sette kunnde ju svetstekniken efter många sena nätter i sitt garage med mekande av diverse bilar och annat samt en väldigt törstig mun på Virrepirre aka Whiskey så fixade han till railen med perfektion med hjälp av en gas-svets och lite andra "vuxna" prylar! MYCKET BRA GJORT! =)

I mitten på lokalen fanns en Platå med Hipp på båda sidorna och en 3pall hög curb mitt i och golvet bestog av mycket skön och inte hal Betong!

Tvätten var inte en bred lokal, den var mer avlång och smal men den har gett oss många timmar och en drös med trick att minnas för resten av livet, för i dagens läge så är hela skiten riven ner till grunden och ist så håller dom på att bygga hyreshus där, Men Kumla klarar sig ju väldigt bra nu endå eftersom deras nya "Aktivitets Huset" som det heter har öppnat, PJ Gustafsson från Kumla som håller i spakarna där titt som tätt!

En helt ny & fresh skatelokal som tyvärr delas av BMX åkare och bergsklättrare, efter som det finns en konstgjortd klättervägg i lokalen!
Men man ska icket klaga för mycket! Skejta får man iaf göra och det är en jävla tur det, eller hur?!

Här en länk med tider & annan info för den intresserade! : http://www.kumla.se/For-dig-som-ar.../Ung-i-Kumla/Aktivitetshuset.html

Åter till Tvätten, Jag kan minnas att luften där inne var riktigt skum! Det var så skitigt och jävligt där inne så och i 8 utav 10 fall så gick man alltid därifrån och visste att man skulle bli sjuk ett par dagar för man skejtat där inne, Så det uppfanns ett s.k "Sjukdoms Syndrom" vid namn "Tvätten-Cancer" och det var då hostan o febern Du fick efter att ha rullat där ett par gånger! Men det stoppade inte mig samt några andra tappra riddar frillor från Örebro att så gott som skejta där så fort man fick tag i nyckel eller om det var 10-15- grader ute!
Jag firade ett nyår där en gång med och skejta och det var en jävligt bra start på det nya året för det kom 10st nya trick från ingestanns där inne!

Haha! Jag tror fan precis Alla som vart där nångång vet vad jag talar om alltså!

Men som sagt, Tvätten fanns alltid till hands, med eller utan musik, med eller utan värme, med eller utan folk men det var jäkligt skönt och veta att man kunnde dra dit ifall det skulle bli dåligt väder och det bästa i slutet, att det var gratis och man bestämmde själv lite hur länge man skulle ha "öppet"! =)

Här kommer då ett litet klipp på 2.o6 minuter, filmat under Vinter´n 2006, med lagom mycket mängd atros,dampskrik, hipptricks,lina,curb&flattricks samt bail´s så det räcker & blir över! :)

Herr Henriksson står för klippningen & han har en hel del andra skateclips på din dator aka livslinan för männskligheten idagen´s läge! :P

Samt att det fanns många fler klipp med trick just ifrån Tvätten men ett flertal band åt Satan upp när han kom upp ur Helvete och svalde banden och grävde ner sig i det brinnande Helvetet igen, vilket verkligen är synd!

Han luktade förövrigt väldigt stark: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5m%C3%B6gelost ...

Och att tex Kalle Larsson har en hel del clips som han själv filmat och medverkar i därifrån med bla dom jag nämde tidigare i texten mfl!

Och det är riktigt bra & grym skejting i dom rullarna kan tilläggas!

Medverkanden Riddarfrillor i detta "Tvätten" klipp är: Jag (Sebastian Jäntti),Jonas"Kiruna"Henriksson,Kalle Larsson,Jens Johansson,Kim Arnshjelm samt Gustav Hedström.

Musik: Gangstarr - You Know My Steeze (Rmx)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
TVÄTTEN KOMMER ALLTID FINNAS MED I VÅRA TANKAR! R.I.P
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ENJOY!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
/B.S/K/